Skip to content

Échte zorg bevordert natuurlijke geboorte

Het onderwerp van de International week for Respecting Childbirth van dit jaar is ‘Echte Zorg, Minder Interventies’. Uit recent onderzoek* is gebleken dat écht contact met zorgverleners, en de tweerichting communicatie die hieraan ten grondslag ligt, een van de belangrijkste grondbeginselen blijkt te zijn van het hebben van een prettige geboorte-ervaring.

Hoe er met de barende vrouw om wordt gegaan maakt het verschil. Als de vrouw zich ‘echt gezien en gehoord voelt’ kan zij zich gedragen voelen. Dit ondersteunt het zelfvertrouwen, de vrouw voelt zich gesteund en veilig: het allerbelangrijkste element in geboorte. Want zodra dit element aanwezig is kan de barende vrouw zich het makkelijkst ontspannen en dus ontsluiten. Met als gevolg dat minder interventies nodig kunnen zijn tijdens de bevalling.

Dit échte contact houdt, naast verbale communicatie, volgens ons in dat er verbinding wordt gemaakt zonder woorden. Een verbinding vanuit intentie en luisterend naar lichaamstaal en emoties.

Een vrouw vraagt na haar spannende bevalling aan haar verloskundige: ‘Hoe wist je dat het goed zou komen?’, ‘Omdat ik je ken’ antwoordde de verloskundige. ‘In alle contactmomenten tijdens je zwangerschap heb ik een beeld gekregen van jouw ‘normaal’. Bron: Milli Hill-Postive Birth Book.

Een goede verbinding tussen zwangere en geboortezorg hulpverlener maakt een optimale verbinding tussen mama en (ongeboren) baby mogelijk. Deze verbinding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Echte zorg, zorgt voor echte verbinding.

* Bron: Onderzoek naar traumatische bevallingservaringen, mei 2017, Dr. Claire Stramrood en Drs. Martine Hollander

Back To Top