ENCA Nieuws november 2011
Om het jaar 2011 af te sluiten met een mooi en inspirerend bericht wil ik deze keer aandacht geven aan de Right Livelihood Award, de ‘alternatieve nobelprijs’, die dit jaar op 5 december wordt uitgereikt aan niemand minder dan Ina May Gaskin. Leuke detail van dit alles: Ina May is voorgedragen door twee Samen Bevallen cursusleidsters in het land. Eén van hen is tevens lid van ENCA!
Autonome bevalling= de vrouw zelf is het actieve middelpunt van de bevalling en is eigenaar van haar bevallingsproces. Ze stuurt actief anderen aan, omdat ze bewust is van dat wat ze nodig heeft voor haar bevalling.
Vele verhalen kwamen ons via ENCA ook dit jaar weer ter oren en in veel gevallen zijn er brieven geschreven, mails gestuurd en bijeenkomsten geweest over bijvoorbeeld vroedvrouwen die in Europa vastzitten (gevangenis!), omdat ze een thuisbevalling hebben begeleid), het steeds meer onder druk komen van de thuisbevalling/natuurlijke bevalling/autonome bevalling in de directe landen om ons heen, maar ook de vergaande gevolgen van medicalisering in de wereld. Hier een krachtig tegengeluid! Dit jaar staat óók in het teken van Ina May Gaskin.
Ze is een lichtpunt voor allen die de bevalling zien als een natuurlijk en autonoom proces. En dus ook voor al die leden binnen de Europese samenwerking van ENCA!
Ina May Gaskin ontvangt Right Livelihood Award!
(onderstaand Artikel heb ik deels vrij vertaald van http://www.rightlivelihood.org/)
De winnaars van de zogeheten Right Livelihood Awards mogen 150.000 euro verdelen. De jaarlijkse prijs is in 1980 ingesteld door de Zweeds-Duitse filantroop Jakob von Uexküll. Hij noemde de winnaars van dit jaar de vertegenwoordigers van de grootste problemen van deze tijd. Ina May wint de prijs…
“… voor haar levenswerk dat bestaat uit onderwijzen en onder de aandacht brengen van veilige en vrouw centraal stellende bevallingswijzen die de fysieke en mentale gezondheid van moeder en kind ten volle ondersteunt. “
Ina May Gaskin wordt ook wel ‘s werelds meest beroemde vroedvrouw genoemd. Een pionier in een eeuwenoud beroep dat op uitsterven na dood is in haar eigen land (U.S.). Zij combineert wetenschappelijke gegevens met haar eigen ervaringen als praktiserend vroedvrouw, uitgaande de kracht van vrouwen.
Weetjes over Ina May Gaskin:Ze (her-)introduceerde de nu zo genoemde Gaskin manoeuvre die wordt toegepast bij een vastzittend schoudertje. Mama gaat op handen en knieën waardoor de zwaartekracht meewerkt en het schoudertje achter het schaambot vandaan kan bewegen.
The Safe Motherhood Quilt Project, waarin ieder los fragment van een enorme Quilt de naam van een vrouw draagt die door de bevalling is overleden sinds 1982. Doel is om aandacht te richten op ontwikkelingen in de zorg rondom oorzaken en voorkomen van deze sterfgevallen.
Lezingen geven over de hele wereld aan vroedvrouwen, gynaecologen, artsen, zwangerschapsbegeleiders, doula’s en zwangeren.
Promoten van borstvoeding; in bepaalde delen van de U.S. is het onbehoorlijk je kind te voeden in het openbaar en soms worden vrouwen er zelfs voor opgepakt.
Bespreekbaar maken van het gebruik van onnodige routines en protocollen in de ziekenhuizen.
In 2009 ontving Ina May de Honorary Doctorate from Thames Valley University in London en werd ze ook in de wetenschappelijke wereld erkend.
Ze schreef verschillende boeken:
1975 – Spiritual Midwifery ISBN 1-57067-104-4
1987 – Babies, Breastfeeding & Bonding ISBN 0-89789-134-1
2003 – Ina May’s Guide to Childbirth ISBN 0-553-38115-6
2009 – Ina May’s Guide to Breastfeeding ISBN 9780553384291
2010 – Birth Matters: A Midwife’s Manifesta ISBN 9781583229279
En onderstaande vond ik een mooie afsluiting. Anne Boekhoorn-Hemrika
”A society that places a low value on its mothers and the process of birth will suffer an array of negative repercussions for doing so. Good beginnings make a positive difference in the world, so it is worth our while to provide the best possible care for mothers and babies throughout this extraordinarily influential part of life.”
Ina May Gaskin