Skip to content

Zondag 16 mei. Dag 1

“Ik ken mijn rechten; dat geeft rust.”

Ken je rechten als je gaat bevallen.

De manier waarop jij graag wilt bevallen is belangrijk; je kunt het met deze baby maar een keer doen. Gelukkig ben je als zwangere vrouw beschermd doordat je recht hebt op je eigen keuzes tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je hebt het recht om zelf te bepalen waar je wilt bevallen, in welke houdingen, wie je erbij wilt hebben, welke middelen je wilt gebruiken om met pijn om te gaan en je hebt het recht om zelf te bepalen hoe er direct na de geboorte met je baby wordt omgegaan.

Het is verstandig om je hier samen met je partner van tevoren goed over te informeren en je wensen kenbaar te maken in bijvoorbeeld een geboorteplan. Dit vergroot de kans dat er respectvol met je rechten wordt omgegaan.

Spreek je uit.

Als je iets graag wilt – of juist niet – vertel dit dan aan je zorgverlener. Vertel niet alleen wát je wilt, maar ook waaróm je dit graag wilt. Laat je zorgverlener weten waarom iets belangrijk voor je is. Op deze manier creëer je het beste uitgangspunt voor de eerbiediging van je wensen. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Was jij op de hoogte van je rechten bij de geboorte van je kind? Ben jij goed geïnformeerd?

Foto: Aukefotografeert, Erkend lid van Keurmerkgeboortefotografie

Back To Top