Skip to content

IWRC ARCHIEF

Zaterdag 22 mei, dag 7

“Ik heb mijn baby er letterlijk uitgedanst.”

Je kind geboren laten worden – dat geef je op je eigen manier vorm. Laat alvast je gedachten erover gaan. Op welke plek voel jij je het meest ontspannen? Wie wil je om je heen hebben en wie vooral niet? Welk shirt zit het lekkerst? Of beval je toch liever in je blootje? Welke muziek helpt je bij de weeëndans en welke muziek is bekrachtigend of juist rustgevend? Hecht je belang aan een bepaald ritueel? Is er een geurtje dat je een goed gevoel geeft? En ook, hoe wil je dat je aangesproken wordt? Van welke woorden krijg je de rillingen en welke woorden zijn je tot steun? Struin eens wat rond op internet; daar vind je nog meer voorbeelden en ideeën. En hoe gek je wensen ook lijken, als jij je er fijn en veilig bij voelt, ondersteun je de kans op een voorspoedige bevalling. En daar is iedereen blij mee! Je hebt het recht op eigen regie. En dat recht dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Welke houdingen lijken jou prettig? Welke houding was jouw favoriet?

Foto: Auke fotografeert, erkend lid van Keurmerkgeboortefotografie

Vrijdag 21 mei, dag 6

“Wij zijn haar ouders; wij beslissen over ons kind.”

Dat je baby je buik verlaat en nu geboren wordt, betekent niet dat ineens iedereen wat over je kind te zeggen heeft. Je rol als beschermer en beslisser blijft bestaan: bij alle handelingen die zorgverleners willen verrichten, heb jij de leiding. Je baby aanpakken en vasthouden, de navelstreng doorknippen, je baby bloot bij je laten liggen, vitamine K toedienen – het zijn voorbeelden van zaken waarvan jij als ouder bepaalt of, wanneer en hoe ze worden gedaan. Door je voor te bereiden op alles rondom de komst van je kind, zul je beter in staat zijn de regie waarop je recht hebt, werkelijk te behouden. Je recht op eigen regie dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Hoe was jullie ervaring bij de zwangerschap en geboorte? Hoe zie jij de bevalling voor je?

foto: Renate van Lith Erkend geboortefotograaf bij Keurmerkgeboortefotografie

Donderdag 20 mei, Dag 5

“Ook toen het moeilijk werd, hielden ze rekening met ons.”

Er kunnen onverwachte situaties zijn die het verloop van de bevalling anders maken dan je hoopte. Soms kan medisch ingrijpen nodig zijn. Wees je ervan bewust dat daarvoor altijd toestemming moet worden gevraagd. Zelfs als een medische handeling voor je zorgverlener heel gewoon is, heb jij het recht om een ingreep te weigeren. Realiseer je dat er vaak meerdere visies mogelijk zijn op wat de beste aanpak is in een bepaalde situatie. Ook als er complicaties zijn, blijft het belangrijk dat je met respect wordt behandeld. Misschien wel juist op zo’n moment! Door vooraf een goed gesprek te hebben met je zorgverlener, kun je voor uiteenlopende scenario’s je wensen kenbaar maken. Je hebt het recht op lichamelijke integriteit en dit recht dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Hebben jullie je zorgen kunnen bespreken met je zorgverlener? Voel jij de ruimte om alles te bespreken met je zorgverlener?

foto: Kathleen van Vaerenbergh, erkend geboortefotograaf bij Keurmerkgeboortefotografie

Woensdag 19 mei. Dag 4

“Haar geboorte was echt zoals we het graag wilden.”

Iedere geboorte is uniek, met onverwachte en verrassende elementen. Neem de tijd om je samen te verdiepen in hoe, waar en met wie je dit ‘life event’ wilt beleven. De komst van je kind is het begin van jullie leven samen, jullie leven als gezin. De bevalling kan zo’n kostbare herinnering worden als jullie wensen gerespecteerd worden! Jullie verdienen het dat je weet wat je rechten en mogelijkheden zijn. Jullie zijn het waard dat je je goed en veilig voelt bij de keuzes die je maakt. Hoe veiliger je je voelt, hoe beter je je kunt overgeven aan de reis van je kind naar jullie koesterende armen. Zorg dus dat je begeleiders van jullie wensen op de hoogte zijn. Je hebt het recht om je veilig te voelen. Dit recht dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Hoe hebben jullie de geboorte van je kind ervaren? Hebben jullie het er al samen over gehad waar je wilt bevallen?

Foto: Caromama, erkend geboortefotograaf bij Keurmerkgeboortefotografie

Dinsdag 18 mei. Dag 3

“Ik had even tijd nodig om te schakelen. Toen was het goed.”

Natuurlijk ga je het liefste voor een voorspoedige bevalling. Soms gaat het echter niet zoals je had verwacht of gehoopt. Juist dan is het van het grootste belang  dat je in verbinding blijft met jezelf, met elkaar en met de zorgverleners om je heen. En wat belangrijk is: dat zij vooral ook in verbinding blijven met jou! Vergeet niet dat jij te allen tijde het recht hebt op juiste en volledige informatie alvorens er een interventie wordt gedaan. Jij bent degene die uiteindelijk beslist of en wanneer er een medische handeling mag worden uitgevoerd. Vind je het lastig om te beslissen, dan kunnen jullie natuurlijk ook gerust om bedenktijd vragen. Het is niet alleen een recht, maar ook van het grootste belang voor je emotionele welzijn om gezien, gehoord en erkend te worden. Je hebt recht op volledige informatie; dit recht dient te allen tijde te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Hoe heb jij je bevalling ervaren? Hoe hebben jullie je voorbereid op de geboorte?

foto: Renate van Lith, erkend lid van Keurmerkgeboortefotografie

Maandag 17 mei. Dag 2

“Zo lief, ze is in bad geboren en onze oudste was erbij.”

De tijd dat het regel was om in het ziekenhuis verlost te worden van je baby door mannen in witte jassen is gelukkig grotendeels voorbij (in Nederland). Inmiddels weten we dat het voor een voorspoedige bevalling van belang is dat je je vooral veilig en ontspannen voelt. Dat lukt het beste op een plek waar jij je thuis voelt en met mensen om je heen die je liefdevol ondersteunen en met respect behandelen. Dan kun jij je in vertrouwen overgeven aan de geboorte van je kind. Dat kan midden in de woonkamer zijn met de andere kinderen erbij, in een yurt in de buitenlucht met een doula of in het ziekenhuis met je partner en moeder naast je. Jij bent het die je baby in de wereld brengt, jij mag kiezen voor de plek waar jij dat het liefste wilt doen. Bespreek je wensen met je zorgverlener en vermeld ze in je geboorteplan. Je hebt recht om te bevallen op de plek die jij zelf kiest; dit recht dient te worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Waar wil jij graag bevallen en waarom? Wat was jouw ervaring bij de geboorte van je kind?

foto: Renate van Lith Erkend lid van Keurmerkgeboortefotografie

Zondag 16 mei. Dag 1

“Ik ken mijn rechten; dat geeft rust.”

Ken je rechten als je gaat bevallen.

De manier waarop jij graag wilt bevallen is belangrijk; je kunt het met deze baby maar een keer doen. Gelukkig ben je als zwangere vrouw beschermd doordat je recht hebt op je eigen keuzes tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je hebt het recht om zelf te bepalen waar je wilt bevallen, in welke houdingen, wie je erbij wilt hebben, welke middelen je wilt gebruiken om met pijn om te gaan en je hebt het recht om zelf te bepalen hoe er direct na de geboorte met je baby wordt omgegaan.

Het is verstandig om je hier samen met je partner van tevoren goed over te informeren en je wensen kenbaar te maken in bijvoorbeeld een geboorteplan. Dit vergroot de kans dat er respectvol met je rechten wordt omgegaan.

Spreek je uit.

Als je iets graag wilt – of juist niet – vertel dit dan aan je zorgverlener. Vertel niet alleen wát je wilt, maar ook waaróm je dit graag wilt. Laat je zorgverlener weten waarom iets belangrijk voor je is. Op deze manier creëer je het beste uitgangspunt voor de eerbiediging van je wensen. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Was jij op de hoogte van je rechten bij de geboorte van je kind? Ben jij goed geïnformeerd?

Foto: Aukefotografeert, Erkend lid van Keurmerkgeboortefotografie

Zaterdag vooraankondiging

“Respecteer mijn rechten, juist nu!”

Morgen start de International Week of Respecting Childbirth. In deze week vragen we dit jaar extra aandacht voor een respectvolle geboorte, te allen tijde. Dat geldt ook en juist nu, ten tijde van deze Corona-pandemie, waarin we met z’n allen voor flinke uitdagingen staan. De geboorte van een kind en de eerste 1000 dagen hebben grote invloed op de rest van het leven. Niet alleen in een pandemie is dat zo, maar ook in conflictgebieden en andere stressvolle, enerverende omstandigheden. Daarom blijft het belangrijk om daar samen met het grootste respect mee om te gaan.

Wederzijds respect bevordert een goede sfeer en daarmee een goede baring.

We doen in deze week een extra oproep aan alle zorgverleners in de geboortezorg om de rechten van de barende vrouw te respecteren. Voor iedereen is het belangrijk zich gezien en gehoord te voelen en dit geldt zeker tijdens de intense gebeurtenis van de bevalling. De impact van een bevalling laat een blijvende indruk achter. Een zwangere is pas beschermd door haar rechten als deze rechten ook worden gerespecteerd. Samen voor een respectvolle geboortezorg, te allen tijde.

Hoe wil jij dat de barende vrouw zich jouw begeleiding herinnert? Hoe heb jij je bevalling ervaren en hoe beïnvloedt dat je praktijkvoering?

Foto: Caromama, erkend lid van keurmerkgeboortefotografie.

IWRC van 2019

Hieronder de actie van 2019 met als thema: The power for birth is in you!

Tijdens het symposium Less is More… Oxytocine van afgelopen oktober, werd aan de aanwezigen gevraagd wat de slogan van de IWRC 2019 bij het oproept. De komende dagen van deze Week van Respect voor de Geboorte leest je hier de reacties van verloskundigen, doula’s en andere geboortewerkers.

Dag 7: Tijd en Vrijheid voor elke vrouw, op elke geboorteplek!

Dag 6: Vertrouwen op je eigen kracht en intuïtie!

Dag 5

Dag 4:

Dag 3:

Dag 2:

Dag 1:

Baringshoudingen & bewegen tijdens de bevalling verminderd ingrepen

Zoals ook in eerdere artikelen te lezen is krijgt het natuurlijk verloop van het geboorteproces de meeste ruimte als een zwangere vrouw wordt gekend in haar behoeften door de zorgverleners die haar omringen tijdens de bevalling. Hoe meer begrip en ruimte, hoe gunstiger het effect op haar proces. Het meest belangrijk is de verminderde noodzaak tot ingrepen. Met als gevolg meer kans op een gezonde baby en mama na geboorte; betere hechting tussen beide; een sneller herstel en een prettige geboorte-ervaring. Het is van levensbelang dat een barende vrouw wordt bijgestaan in fysieke en emotionele steun.

Als het geboorteteam de barende vrouw vrij laat bewegen en zelf haar houding laat bepalen, is dit een belangrijk voorbeeld van de vrouw bekrachtigen in het geboorteproces. Hier is dus een belangrijke rol voor de zorg weggelegd. Veel zwangere vrouwen weten niet welke vrijheid ze hebben op dit vlak. Als ze niet door haar zorgverleners wordt gestimuleerd om haar eigen lijf te volgen.

De grootste verantwoordelijkheid hier ligt bij de zwangere vrouw zelf. Als zij zich mentaal en fysiek voorbereid op de bevalling (en zich dus krachtig voelt) dan zijn er minder ingrepen nodig. De natuurlijke bevalling heeft dan meer kans en de vraag naar pijnbestrijding daalt. De vrouw kan haar lichaam voorbereiden op het geboorteproces door middel van bepaalde oefeningen, bewegingen en houdingen aan te nemen. Zodra zij dit tijdens de zwangerschap regelmatig oefent heeft dit een positief effect tijdens de bevalling. Het gevolg is dat zij zekerder in haar lichaam zit, fysiek krachtiger is en haar lichaam in balans is. Een gebalanceerd, en ontspannen vrouwenlichaam ontsluit makkelijker.

Naast dat o.a. verticale baringshoudingen de ontsluiting bevorderen, bestaat er ook de wetenschap dat bepaalde houdingen complicaties tijdens de bevalling kunnen verhelpen. En dus ingrijpen helpt voorkomen. In een aantal Scandinavische landen worden deze houdingen standaard ingezet door verloskundigen voordat kunstverlossingen worden overwogen. In ons land behoort deze kennis helaas nog niet tot de standaard en dus is het voor velen nog onbekend. Een bepaalde groep 1e en 2e lijns verloskundigen en doula’s zijn hierin getraind. Zwangere vrouwen kunnen zichzelf inlezen op spinningbabies.com.

Echte zorg, minder interventies – ENCA Nederland

Thuis bevalt met minder ingrepen

In ons artikel “Autonomie centraal in échte zorg” komt naar voren dat een vrouw die zich gesteund voelt, de regie houdt over haar bevalling. Er zijn dan geen interventies die de regie overnemen. Wat is daarbij de invloed van de plaats van bevalling?

Eerst een blik over de grens. Uit Engels onderzoek blijkt dat de plaats van bevalling invloed heeft op de regie houden én de kans op interventies.

Een thuisbevalling of bevalling met een verloskundige in een vrijstaand geboortecentrum blijkt de minste kans te geven op interventies tijdens de bevalling. De Engelse vrouwen in dit onderzoek kozen bewust voor een bevalling thuis of in een vrijstaand geboortecentrum en merkten dat ze meer opties hadden. Ze werden goed geïnformeerd, hadden persoonlijk contact en begeleiding. Dit schept de voorwaarden voor de barende vrouw om actief bij de besluitvorming betrokken te zijn. Vrouwen spraken over het gevoel zelf controle te hebben, zich veilig en ongestoord te voelen.

En natuurlijk daarbij ook de mogelijkheid om alsnog voor het ziekenhuis te kiezen als dat is wat goed voor ze voelt op het moment van baring.

In Nederland is er de DELIVER studie. Met de data van deze studie is het verschil in verloskundige ingrepen en uitkomsten voor de moeder voor geplande thuis versus poliklinische bevallingen bij laagrisico vrouwen onderzocht. De resultaten van het onderzoek laten zien dat vrouwen met een geplande thuisbevalling vaker spontaan bevielen. Ze hadden minder vaak een knip en actief leiden van het nageboorte tijdperk nodig. Een geplande thuisbevalling met verloskundige begeleiding voor laagrisico vrouwen is belangrijk als een tegengewicht voor de stijging in interventies.

De keizersnede en informed consent

In Nederland is het gelukkig zo, dat er meestal alleen tot een keizersnede wordt overgegaan als het nodig is. In andere landen in het ENCA netwerk komt het vaak voor dat er tot een keizersnede wordt overgegaan zonder echte geldige redenen. Gynaecologen vertellen dat de baby te klein of te groot is en daarom echt via een keizersnede geboren moet worden, en uiteindelijk komt er in veel situaties een gezonde baby met een normaal gewicht uit mama’s buik.

Het percentage keizersneden in ons land ligt rond de 17%. Dit is vergeleken met veel andere landen laag. De WHO gaat ervan uit dat een keizersnede alleen ingezet moet worden als het echt nodig is om baby en moeder te redden. Als het alleen ingezet zou worden voor deze situaties, zou het percentage niet boven de 15% uitkomen.

In Nederland is een keizersnede bedoeld als laatste redmiddel. Als het niet lukt om de baby op de natuurlijke manier vaginaal geboren te laten worden kan er overgegaan worden tot een keizersnede. Het is een interventie, maar één die in sommige situaties levensreddend kan zijn.

Opvallend is dat veel zwangeren liever geen keizersnede willen meemaken. Er is ook een percentage vrouwen zo bang voor de bevalling en pijn tijdens de baring, dat ze denken dat een keizersnede voor hen makkelijker zal zijn. Er wordt dan niet stil gestaan bij het feit dat het gaat om een grote buikoperatie met de nodige napijn en ongemak, een langer herstel en mogelijke problemen bij een volgende zwangerschap of geboorte. Of de mogelijke gezondheidsgevolgen voor het kind.

Goede voorlichting en informed consent zijn dan belangrijk om een keuze te maken. Áls keizersnede een keuze is. Echte zorg kan worden gegeven als er goed naar de vrouw geluisterd wordt!

Het domino-effect van interventies

Vast wel eens gehoord van dominostenen..?! Een leuk spelletje om alle steentjes precies zo neer te zetten, dat aan het einde met een klein duwtje de heleboel in beweging komt, en uiteindelijk er geen enkel steentje meer overeind staat. En het opzetten van al die steentjes, dat geeft minstens zo’n kick, als het neerkomen van de steentjes. Een en al pret te beleven. Bij een bevalling kennen we ook zoiets als een domino effect. Daar noemen we dat de ‘cascade van interventies’. Dit is vaak minder prettig voor de vrouw. Soms ook wel, omdat de interventies vrouwen tijdens een bevalling kunnen ondersteunen waar dat nodig is. Alleen is vaak niet bekend bij vrouwen – dat heeft onderzoek aangetoond – dat het doen van een ogenschijnlijk milde vorm van een interventie, een verhoogde kans oplevert voor het nodig hebben van een volgende interventie.

Zoek op internet en het is te vinden. ‘Vrouwen zijn bang voor de cascade van interventies’. Onderzocht is in ieder geval dat kostentechnisch we zien dat de ene interventie de kans verhoogt op een volgende.
In het artikel van Oudshoorn en Keijzer wordt het zo omschreven:
“Rechtvaardige interventies:
Handelingen, onderzoeken en technologie zijn prachtig, behalve wanneer ze je belemmeren. Van de opmerkelijke nieuwe technologische interventies bij ontsluiting en uitdrijving zijn we gaan begrijpen dat de ene technologische ingreep waarschijnlijk een volgende interventie noodzakelijk maakt. Dit creëert een ‘cascade’ van ingrepen die uitloopt op een kunstverlossing. We moeten ons steeds opnieuw afvragen: ‘is deze handeling gerechtvaardigd?’, ‘is dit echt nodig?’. ‘Zijn er alternatieven voorhanden voor touchers en kunstmatig breken van de vliezen?’ ‘Wat gebeurt er als we niets doen?.’

Het gaat allemaal om bewustzijn
Als het gaat om ‘Echte zorg. Minder interventies’, dan gaat in de eerste plaats erom dat je als vrouw bewust bent van de unieke situatie waarin je je bevindt. Jouw lichaam als vrouw is uniek, jij hebt je eigen unieke ervaring en wijsheid over jouw lichaam en geest. De zorgverlener is ook uniek, met de eigen ervaringen die hij of zij heeft. En er is de wijsheid van de medische wetenschap. Het gaat erom dat we gezamenlijk gaan voor maatwerk, individuele persoonlijke zorg. Dat kan alleen als we ons samen bewust zijn van alle beschikbare wijsheid die tot onze beschikking staat om tot dit maatwerk te komen. Iedere bevalling is immers uniek. En iedere bevalling heeft grote impact op alle gezinsleden die erbij betrokken zijn.

Autonomie centraal in échte zorg

Als een vrouw belemmerd wordt tijdens de bevalling om te doen wat haar lichaam aangeeft, ontstaat er trauma. Omdat het onnatuurlijk is om de natuurlijke behoeftes te onderdrukken. Een bevalling vraagt zorg die ruimte geeft aan de kracht en wijsheid van een vrouwenlichaam.

Echte zorg, minder interventie.

Onnodige medische handelingen tijdens een bevalling, veroorzaken onnodige stress bij moeder en kind. Een bevalling heeft échte zorg nodig, geen verstorende interventies.

Als een barende vrouw zich niet gesteund, gezien en gehoord voelt ontstaat er emotionele pijn. Pijn die vermeden kan worden als de zorg is afgestemd op de behoeftes van de vrouw.

Dit vraag échte zorg. Zodat een vrouw gesteund wordt om te doen wat ze zélf kan en de regie houdt over de bevalling. Geen interventies die de regie overnemen.

Autonomie betekent dat je je vrij voelt om keuzes te maken die bij jouw behoeftes passen. Je bent baas over je eigen zwangere lichaam.

Met medische richtlijnen en protocollen, hoe goed bedoelt ook, kan een zwangere vrouw het gevoel krijgen dat ze de autonomie kwijtraakt. Er wordt haar van buitenaf opgelegd wat ze moet doen in plaats dat ze van binnenuit voelt wat voor haar en haar kind goed is.

Échte zorg bevordert natuurlijke geboorte

Het onderwerp van de International week for Respecting Childbirth van dit jaar is ‘Echte Zorg, Minder Interventies’. Uit recent onderzoek* is gebleken dat écht contact met zorgverleners, en de tweerichting communicatie die hieraan ten grondslag ligt, een van de belangrijkste grondbeginselen blijkt te zijn van het hebben van een prettige geboorte-ervaring.

Hoe er met de barende vrouw om wordt gegaan maakt het verschil. Als de vrouw zich ‘echt gezien en gehoord voelt’ kan zij zich gedragen voelen. Dit ondersteunt het zelfvertrouwen, de vrouw voelt zich gesteund en veilig: het allerbelangrijkste element in geboorte. Want zodra dit element aanwezig is kan de barende vrouw zich het makkelijkst ontspannen en dus ontsluiten. Met als gevolg dat minder interventies nodig kunnen zijn tijdens de bevalling.

Dit échte contact houdt, naast verbale communicatie, volgens ons in dat er verbinding wordt gemaakt zonder woorden. Een verbinding vanuit intentie en luisterend naar lichaamstaal en emoties.

Een vrouw vraagt na haar spannende bevalling aan haar verloskundige: ‘Hoe wist je dat het goed zou komen?’, ‘Omdat ik je ken’ antwoordde de verloskundige. ‘In alle contactmomenten tijdens je zwangerschap heb ik een beeld gekregen van jouw ‘normaal’. Bron: Milli Hill-Postive Birth Book.

Een goede verbinding tussen zwangere en geboortezorg hulpverlener maakt een optimale verbinding tussen mama en (ongeboren) baby mogelijk. Deze verbinding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Echte zorg, zorgt voor echte verbinding.

* Bron: Onderzoek naar traumatische bevallingservaringen, mei 2017, Dr. Claire Stramrood en Drs. Martine Hollander

ENCA staat voor behoud van keuzevrijheid in de geboortezorg

ENCA is een netwerk met leden door heel Europa. Tijdens de IWRC vinden verschillende acties plaats via o.a. social media, onderzoeken en filmavonden. De komende dagen lees je hier artikelen geschreven door leden van ons Nederlandse ENCA netwerk.

Back To Top